Hummus op zn best


"Hommos op de wijze van Mohamed: Mohamed is de goedlachse echtgenoot van Fatima. Hij kan nog geen ei bakken maar hommos is zijn specialiteit. Niemand kan dat beter. Zodra Mohamed de hommos klaar heeft, moet hij echter snel de keuken uit."
Zo vertelt Famita mij in het boek Koken met Fatima. En ze heeft gelijk. Deze hommos of hummus (of hamos of houmous of
حُمُّص بطحينة ) is overheerlijk en eenvoudig te bereiden. Het doet goed om zo je gasten te verrassen met een heerlijke dip. Met Turks brood of ciabatta uit de oven is het helemaal af. Een gerecht uit de tajine daarna vervolmaakt de Arabische avond.


Het recept, compleet met handige tips:

Ingrediënten


150 gr gedroogde kikkererwten
(of 300gr uit blik) gewoon 1 blikje kikkererwten van de AH
1 dl Tahina (sesampasta) bij elke Marokkaan op de hoek te krijgen
3 tenen knoflook
sap van 1 citroen
5 eetlepels olijfolie
1 koffielepel komijn
1/2 koffielepel zout
klein gedroogd spaans pepertje

voor de garnering:
fijngehakte peterselie
paar kikkererwten
cayennepeper

Week de kikkererwten een nacht vantevoren, kook ze in 2 uur gaar in ruim gezouten water, giet ze af en laat ze afkoelen. (Fatima weet vast altijd één dag vantevoren dat ze hommos gaat maken, ik niet: het blikje kikkererwten is hier al op voorbereid. Je hoeft ze alleen maar in een zeef even te laten uitlekken)
Meng al de ingredienten voor de hommos in de blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa. Proef of er zout genoeg in zit. (Mix het in 2 fasen: eerst de knoflook en de spaanse peper, totdat het goed klein gehakt is. Dan de rest van alle ingredienten er in en mixen maar)
Doe de hommos over in een decoratieve schaal en garneer met kikkererwten, peterselie en cayennepeper. (In plaats van peterselie smaakt koriander ook super erop)